Menu

Kan 3D redde verden?

Alle som har sett Star Trek drømmer vel om at du kan lage alt du ønsker deg ved hjelp av enkle tastetrykk. Denne virkeligheten er ikke bare spennende for deg og meg, den kan også løse et par store verdensproblemer.


Ingen transport


Dersom vi kan printe ut alt hjemme i vår egen stue, slik forskerne ser for seg, er det ikke lenger behov for å frakte varer verden rundt. Det blir billigere og enklere å skaffe klær – du kan lage dem selv. Det samme gjelder reservedeler til bilen. Store ting må kanskje fortsatt produseres av store printere som folk flest ikke kan ha hjemme, men produktene kan produseres i nærheten av der du bor, ikke på den andre siden av jorda. De trenger ikke å fraktes langt, og dette vil spare miljøet for store utslipp.


Ulempen er selvsagt at mange av fabrikkene må legges ned, og folk mister jobbene. Det kan bety at framtidens jobbmarked blir helt annerledes. Færre kommer til å jobbe i fabrikker og transportindustrien, mens flere kommer til å jobbe i serviceyrker der mennesker fortsatt er viktige. Produksjon og transport av mat vil fortsatt foregå, så transportsektoren vil heller ikke forsvinne helt, bare reduseres dramatisk.


Resirkulering av søppel

 

Woman Modeling For For 3d Printed Shoes

Den andre store fordelen med å printe ting hjemme, er at materialet kan resirkuleres. I så fall vil vi løse et stort miljøproblem. Hvis sko eller klær blir ødelagt, kan de ganske enkelt resirkuleres og bli til noe nytt. Dermed går mindre til spille, og vi sparer på ressursene. Du kan faktisk printe en kjole til en fest og resirkulere den neste dag.


Personlig tilpasning


3D-printing vil også gjøre det enkelt å tilpasse alt til egen smak, enten det er klær, møbler eller organer til transplantasjon. Når du selv kan tilpasse moten etter eget ønske, vil nok moten se helt annerledes ut, og bli mer variert enn tidligere. Tilpassede organer vil gjøre det enklere å gjennomføre organtransplantasjon, og når organene lages av pasientens egne stamceller, vil ikke organene bli avvist av kroppen. Noen ser til og med for seg at organer kan lages inne i kroppen til mennesker.