Menu

Skriv ut hjemmet på printer

Å lage hus er kostbart, og det er mye å tenke på. Men tenk deg om huset ditt kunne skrives ut på en printer og settes sammen raskt og enkelt. Høres det ut som science-fiction? Teknologien ligger kanskje ikke så langt fram i tid som du tror.


Prøveprosjekter i gang


Det er allerede laget hus ved hjelp av 3D-printere flere steder i verden. Det brukes to ulike teknikker, enten printes huset i deler, eller det printes direkte på byggeplassen, uten ettermontering. 3D-printing kan gjøre husene rimeligere, og det blir enklere å tilpasse husene etter egne ønsker. Ettersom det er så raskt, kan eierne flytte inn i huset etter bare et par dager, i stedet for å vente i månedsvis. 3D-printede hus kan også raskt erstatte hus som er ødelagt av naturkatastrofer.


Concept of rapid house construction. Huge 3D printer building a house. 3D rendering.

Interiør og pynt


Inne i huset er det også mye du kan lage med 3D-printer. Allerede lager folk alt fra kaffekopper til barneleker. Du kan lage din egen design på alt, og få tingene laget hjemme i stua, i stedet for å vente på at de blir levert eller sendt i posten. Tenk deg å printe dine egne møbler og plakater med 3D-mønster. Vi har allerede i dag muligheten til å lage egen tapet, så overgangen er mindre enn du tror.


Det blir billigere


Foreløpig er ikke 3D-printing for alle, ganske enkelt fordi både printerne og noe av plastmaterialet som brukes er ganske kostbart. Men, som med all teknologi, kommer prisen til å gå ned. Det er ikke mange tiår siden mobiltelefoner var så kostbare at bare rikfolk hadde råd til dem. I dag koster en enkel 3D-printer mange tusenlapper, men prisen kommer til å synke raskt når teknologien for alvor slår an. Printerne bråker en del, og det kan ta mange timer å skrive ut store og kompliserte ting, men det er viktig å huske at denne teknologien fortsatt er ganske ung. Om ti år kommer 3D-printing til å være mye rimeligere, raskere og enklere. Det gjelder bare å være tålmodig, så kan du printe alt du ønsker deg.