Menu

3d visualisering og vår visuelle kultur

Vi lever i dag i en kultur som trolig er mer visuell enn noen gang før. Det innebærer at vi opplever virkeligheten gjennom bilder og video, og at alt fra utseende til visuelle modelleringsferdigheter får stadig større betydning. Men er denne nye utgaven av vestlig og global kultur virkelig et fullstendig brudd med fortiden?

Det enkleste må vel være å svare et kontant nei på dette, for allerede de gamle grekerne la stor vekt på det visuelle uttrykket. De laget skulpturer og malerier av ypperste estetiske kvalitet. Riktig nok ble en del av denne arven tapt i middelalderen, men med den italienske renessansen kom det visuelle nok en gang i sentrum. Vi kan også se på vår egen atferd i dag. Selv om vi har tilgang til alle mulige måter å manipulere bilder og video på, liker vi fortsatt godt å kjøpe vakre bilderammer for å henge opp familiebildene våre. Dette avslører en kontinuitet med fortiden som det er verdt å reflektere over.

3d visualisering

Å kunne modellere, skulputerere og teksturere i 3d er i dag en ettertraktet form for ferdighet. Det finnes derfor også en egen utdanning for unge som ønsker å sette seg inn i hvordan 3d grafikk fungerer. Med en slik utdanning får man med andre ord muligheten til å knytte seg til en spennende bransje i vekst, men for deg som lurer – hva er egentlig 3d visualisering?

Kort fortalt handler det om å bruke matematiske koordinater i et programvaresystem for å modellere levende vesen, ting eller fantasifigurer i 3d. Lenge var den viktigste anvendelsen av slike modeller i data- og videospill, men nå kan 3d grafikk brukes til mye forskjellig. For eksempel kan en designer få laget en modell av hvordan et nytt moteplagg vil se ut på en bestemt kropp før det går i produksjon.

Den visuelle kulturen

Bruken av 3d har stor betydning i vår visuelle kultur. Blandingen av gjengivelse av faktiske ting, mennesker og dyr med kreative figurer som vi møter i spill og film gjør at vi møter på slike modeller daglig. Det er ingen tvil om at de som behersker 3d visualisering vil spille en betydelig rolle i fremtidens samfunn.