Menu

Gjør hverdagen enklere med VR!

Omtrent hvert tiår har virtual reality fått en oppsving i popularitet, og trendforskere har proklamert at “nå har tiden kommet”! Dessverre har den store bølgen ute hos forbrukere uteblitt: hvor spennende teknologien enn er har den ikke blitt allemannseie. Med utviklingen som har vært de siste årene er det imidlertid grunn til optimisme. Grunnen er at to ting er annerledes denne gangen: teknologien har blitt så bra at VR oppfattes som realistisk av brukerne. Og den samme utviklingen har gjort at utstyret kan produseres til en pris som er overkommelig for folk flest. Men VR handler ikke bare om spill og moro. Det har også mange praktiske bruksområder både i hverdagslivet, helsesektoren, utdanning og industri. Hva om historiebøker kunne erstattes av en virtuell reise bakover i tid? Hva om du på et sykehus i Oslo kunne bli behandlet av verdens fremste kirurg fra Japan? Og hva om du kunne treffe familien ikke bare på webcam, men i en virtuell verden sammen?

Bruksområdene vi ikke vet enda

Enda mer spennende enn de utrolige mulighetene vi ser for oss idag, som i eksemplene overfor, er de tingene vi ikke har tenkt på enda. For innovasjon handler om nettopp det: ikke bare å ta ideer som allerede er beskrevet og realisere eller forbedre dem, men å komme på helt nye ting. Om du med full frihet kan skape en kunstig verden i perfekt 3D, og la andre oppleve denne verdenen i din regi, hvor går grensen? Om kreativitet kan koke over i ikke bare ord på papiret eller skuespillere foran et kamera, men i en faktisk verden som er bygget på dine ideer, hvor mye endrer det premissene for hva menneskeheten kan oppleve? Vi ser begynnelsen allerede i dag. Arkitekter bruker VR-teknologi for å gjøre det enklere å visualisere bygg før et eneste spadetak er tatt. Under byggingen brukes det for å teste forskjellige scenarioer før en avgjørelse tas. Resultatet er gjennomtenkte bygg, minimal unødvendig bruk av materialer, tid spart og kunder som får ta en aktiv del i byggeprosessen. Dette er visjonær bruk av ny teknologi, og bare fantasien setter grenser for hva vi ser i fremtiden.

Bygg din egen virkelighet

Annen ny teknologi åpner også for spennende muligheter med Virtual Reality. Visste du for eksempel at det allerede finnes apper til mobilen som kan skanne et objekt og overføre det til 3D bare ved hjelp av kameraet? At det finnes teknologi som kan ta ditt ansikt og din kroppsform og generere en 3d-modell som du så kan vise frem i en VR-verden? Hjemmesider som Wikipedia og plattformer som Play Store har allerede vist hva mennesker kan oppnå ved å åpne opp for at alle kan bidra. Når det blir enkelt å skape innhold for en kunstig verden, hva kommer vi til å se av fantastiske, virtuelle oppfinnelser i fremtiden? Begynn allerede i dag med å digitalisere fotosamlingen. Du kan få smalfilmer til digitalt format p bgaminner.no og møte familiemedlemmer som unge i en virtuell verden. Skype kommer til å se gammeldags ut om ti år – hva, var familiemedlemmene dine flate?