Menu

Hva er forskjellen på 2D og 3D?

Hvis du har vært på kino eller spilt videospill kan du nok lett se forskjell på 2D og 3D, men hva er det egentlig som er forskjellen?

I denne posten skal vi gå nærmere inn på hva 2D og 3D er og hvorfor de er så forskjellige.

Hva er 2D?

Todimensjonal er forkortet 2D, dette betyr rett og slett at det du ser kan sees i to dimensjoner. Det som er 2D regnes for å være flatt. Hvis du for eksempel ser på gamle Disney-filmer, for eksempel Snøhvit eller Løvenes konge vil du kunne se eksempel på hvordan 2D ser ut.

Hva er 3D?

Tredimensjonal er forkortet 3D, dette betyr at du kan se ting i tre dimensjoner, eller tre sider. Du vil altså kunne se mer dybde, lengde og skygge i 3D. Hvis du ser på Disney-filmen Frozen eller Toy Story kan du se hvordan 3D ser ut.

3D-briller blir brukt på kino, hvis filmen er laget for det. Du får en brille som har ett blått glass og ett rødt glass. Dette gjør at disse brillene blokkerer ut hvert sitt bilde, noe som øynene tolker som å være 3D. Dette er en opplevelse som er vanskelig å beskrive hvis du ikke har opplevd den.

Hva er forskjellen?

Mange mener at 3D er bedre enn 2D, men dette er en diskusjon som ikke egentlig har noe svar. Et eksempel noen bruker er at 3D er som Apple airpods, mens 2D er som vanlige øretelefoner. Dette høres kanskje rart ut, men de mener at 3D bare er kulere og mer moderne.

3D på kino

Mange av oss har hatt vår første 3D-opplevelse på kino. Hvis du ikke har sett filmen Gravity er det noe du bør prøve i 3D, for den gir deg en utrolig opplevelse. Det er uansett mange som mener at de blir litt kvalme av å se på 3D-filmer, og derfor er det noen som har lansert 2D-briller, slik at du ikke trenger å se filmen i 3D. Er ikke det ganske festlig?

2D-brillene fungerer altså motsatt fra det 3D-brillene gjør. Det vil si at de blokkerer samme bilde, slik at begge øynene mottar det samme. Dette gjør at du lett kan prøve deg på 3D-film som 2D.

Fenomenet er ganske spennende og hadde nok sin trendfase i tidlig 2010-tallet.

Det som er spennende nå er at det har kommet 4D-film. Dette betyr at du kan se noe i fire dimensjoner. Dette er ikke noe som har slått helt an enda, men det kan jo absolutt være at det tar tak snart.

Hva er din favorittmåte å benytte deg av 2D, 3D eller 4D på? Hva er dine tanker om det?